Zakuszka (vegetable spread) recipe / Zakuszka recept

Recipe step by step / Recept lépésről lépésre


Zakuszka is a vegetable spread which is very popular in Estern Europe, especially in Romania, but you can also find it in lots of Hungarian kitchens. It is comparable with the Serbian or Croatian Ajvar. The word 'Zakuszka' comes from the Slavic language and means 'appetiser' or 'snack'. /
A Zakuszka egy zöldségekből készült, kenyérre kenhető krém, ami nagyon népszerű Kelet-Európában, különösen Romániában, ugyanakkor rengeteg magyar konyhában is megtalálható. A Zakuszkát a szerb vagy horvát Ajvárral is összehasonlíthatjuk. A 'Zakuszka' szláv eredetű szó, és jelentése előétel vagy snack.

I firstly ate it when I attended secondary-school, and one of my classmates; who is from Transylvania, Romania; introduced this food to us. I fell in love with the flavours immediately. :) /
Akkor ettem ilyet először, amikor még középiskolába jártam, és egyik osztálytársam, aki Erdélyből származik, bemutatta nekünk ezt az ételt. Azonnal szerelmes lettem az ízekbe. :)

The recipe is very simple, basically. It doesn't take a lot of time to make, however there are old-fashioned recipes that are more complicated. Personally, I vote for simplicity - as always. /
A recept alapvetően nagyon egyszerű. Az étel elkészítése nem igényel sok időt annak ellenére, hogy léteznek régebbi, sokkal bonyolultabb receptek is. Én személy szerint az egyszerűségre szavazok - mint mindig.

Ingredients / Összetevők

1 cup of cooked beans / 1 csésze főtt bab
2 red peppers / 2 kaliforniai paprika
2 yellow peppers / 2 tv paprika
1 tomato / 1 paradicsom
4 carrots (smaller size) / 4 sárgarépa (kisebb méretűek)
3-4 onions / 3-4 vöröshagyma
3 dl of water / 3 dl víz
Himalayan salt / Himalája-só
black pepper / bors
ground cumin / őrölt kömény
hot pepper if required / erős paprika, ha valaki igényli a csípőset

Firstly, you have to cook the beans to make them soft, then you have to prepare the vegetables, so mince them. :) After it, you have to fry the onions in oil, then add all of the vegetables and beans, and fry them too for a while - just a little. The next step is adding the 3 dl of water and the spices to the veggies. (I recommend the seasoning based on personal taste). Finally, you just have to boil everything until you get a pulpy consistency. When it is pulpy enough, blend your Zakuszka while it is hot, so the texture will be much smoother. You're ready. :) /

Először puhára kell főznöd a babot, majd előkészíteni és feldarabolni a zöldségeket. :) Utána a hagymát olajon meg kell pirítanod, majd hozzáadni az összes zöldséget és a puhára főzött babot, majd ezeket is célszerű megpirítani egy kicsit. A következő lépés a 3 dl víz és a fűszerek hozzáadása a zöldségekhez és a babhoz. (A fűszerezés egyéni ízlés szerint ajánlanám). Végül csak főznöd kell az összetevőket egy ideig (kb. 20-25 percig), amíg egy pürés állagot nem kapsz. Amikor már pépes a Zakuszka, még turmixold is össze, így az állaga lágyabb és jobban kenhető lesz. Kész is vagy. :)
















Thank you for reading this article. If you find it useful, please, consider sharing it for the benefit of others. /
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket. Ha hasznosnak találod, kérlek oszd meg mások javára is.

You can follow me on Facebook, if you wish. /
Itt követhetsz Facebookon, ha gondolod.

xx Rose

0 megjegyzés:

Post a Comment